5. rozměr

rodinný dům s vyhlídkou na beroun

návrh a realizace novostavby
lokalita: beroun
rok: 2014
autor: radek začal, jan růžička / atelier kubus
realizace: radek začal, stanislav šturc
fotograf: radek pokorný, J.A.P.

Téměř rovinatý pozemek s výhledem na Beroun a ideální orientací na světové strany. To je dobrá startovací pozice pro stavbu energeticky úsporného (pasivního) domu. Nerušené výhledy do všech stran, za zády golfové hřiště a přehled nad celým městem.

Stavba rodinného domu začala jako první v celé nově rozparcelované a zasíťované lokalitě. Ještě ani nebyly hotové komunikace a už se navážel materiál. Byl to pro nás velký adrenalin shánět bagr, který vytáhne plně naložený kamion se zdivem z bahna. Ostatně celá stavba byla velká výzva jak technologicky, tak i realizačně. Vyzkoušeli jsme si nové postupy a technologie a hodně moc se při tom naučili. Např. zakládání domu na pěnovém skle, lepení kontaktního zateplení fasády bez použití kotev, instalaci dřevěného opláštění na zateplení domu. Na důležitých detailech stavby jsme instalovali vakuové tepelné izolace.  Velké množství stavebních detailů bylo řešeno s maximální péčí a dle nejnovějších poznatků v technologiích a stavebních postupech. Děkujeme majiteli, že v průběhu stavby domu vznesl přání na úpravu systémů vytápění domu. Původně navržené termické solární panely se vyměnily za nově navržené fotovoltaické, čímž se tato stavba stala naší první instalací fotovoltaiky na novostavbě rodinného domu. Energie ze slunce nyní pomáhá při přípravě topné vody pro teplovodní podlahový systém, užitkové vody pro kuchyni a koupelny a samozřejmě dodává elektrickou energii v rámci objektu. Přebytek vyrobené elektřiny se posílá do sítě a možná ji právě spotřebovává Váš … spotřebič.

A dispozice domu? Snad současný standard. Ložnice, dětské pokoje a koupelna v patře. Obytný prostor, kuchyně a jídelna v přízemí. Samozřejmostí je pracovna nebo hostovský pokoj v přízemí a opět s vlastní koupelnou. To vše napojené na terasy v obou patrech, které v letních měsících fungují jako rozšíření interiéru směrem do zahrady.

Velkou radost nám (a snad i majitelům) dělá instalovaný shoz na prádlo. Stačí do něj hodit špinavou košili a za pár dní je vypraná a vyžehlená zpět v šatní skříni.

reference