5. rozměr

rodinný dům pod viaduktem

návrh a realizace rekonstrukce stávajícího domu
lokalita: praha 13
rok: 2013
autor: radek začal, karolína začalová, jan růžička / atelier kubus
realizace: radek začal, radim havlíček
fotograf: radek pokorný

Po letech užívání objektu nás majitelé oslovili s požadavkem na modernizaci interiéru domu, jak po technické, tak estetické stránce. Nosnou myšlenkou bylo celkové odlehčení, prosvětlení prostoru a dosažení pocitu vzdušnosti. Řešili jsme dispoziční změny, zásahy prakticky do všech instalací a povrchů a nově jsme v domě instalovali systém nuceného větrání s rekuperací. Zrušení jednoho ze dvou schodišť propojujících přízemí s prvním patrem umožnilo zvětšení obývacího pokoje v přízemí, v patře pak komfortní rozšíření ložnice i šatny majitelů domu. Větší prostor získal také pokoj jednoho ze synů.

Přízemí bylo opticky sjednoceno novou velkoformátovou rektifikovanou dlažbou, patro domu bělenou dubovou masivní podlahou. Nový vzhled získalo i ponechané jednoramenné schodiště, nový dubový obklad a opticky odlehčené skleněné zábradlí dodalo schodišťové hale nový svěží ráz. Nová okna na jih poskytla větší vizuální propojení interiéru se zahradou, která je v maximální péči paní domu.

Vzhledovému sjednocení interiéru a vzájemné kontinuitě jednotlivých místností pomohly nejen nové dveře, ale i nový nábytek v jednotném materiálovém provedení (bělená dubová dýha). Původní křesla, židle a sedačky vnesly novým čalouněním do domu svěží jemnou barevnost. Vzdušnost do prostoru vneslo i odstranění závěsů a instalování jednoduchých elegantních záclon v kombinaci s vnějšími roletami na dálkové ovládání.

A nezapomeňme na osvětlení! To se stalo velmi podstatným prvkem -design, ergonomie, perfektní funkčnost, hra s atmosférou – to vše s ohledem na biorytmy člověka, tedy aktivitu ve dne a v noci.

Díky aktivní spolupráci majitelů, kteří věděli, co chtějí a byli nakloněni novým řešením, přinesl vlastní proces i výsledek radost na obou stranách.

reference